ای مردم همانا زنان در مقایسه با مردان، در ایمان، در شانس و عقل ناقص اند. نقصان ایمان زنان، بر کنار بودن از نماز و روزه در ایّام «عادت حیض» آنان است. و اما نقصان عقلشان با مردان بدان جهت که شهادت دو زن برابر شهادت یک مرد است. و علّت کاهش در شانس در آن است که ارث زنان نصف ارث مردان است. پس از زنان بد بپرهیزید و مراقب نیکانشان باشید، در خواستههای نیکو. همواره فرمانبردارشان نباشید، تا در انجام منکرات طمع ورزند.
مَعَاشِرَ النَّاسِ اِنَّ النِّسَاءَ نَوَاقِصُ الْاِیمَانِ. نَوَاقِصُ الْحُظُوظِ. نَوَاقِصُ الْعُقُولِ. فَاَمَّا نُقْصَانُ اِیمَانِهِنَّ فَقُعُودُهُنَّ عَنِ الصَّلَاةِ وَ الصِّیَامِ فِی اَیَّامِ حَیْضِهِنَّ. وَاَمَّا نُقْصَانُ عُقُولِهِنَّ فَشَهَادَةُ امْرَاَتَیْنِ کَشَهَادَةِ الرَّجُلِ الْوَاحِدِ. وَاَمَّا نُقْصَانُ حُظُوظِهِنَّ فَمَوَارِیثُهُنَّ عَلَی الْاَنْصَافِ مِنْ مَوَارِیثِ الرِّجَالِ. فَاتَّقُوا شِرَارَ النِّسَاءِ وَ کُونُوا مِنْ خِیَارِهِنَّ عَلَی حَذَرٍ. وَلَا تُطِیعُوهُنَّ فِی الْمَعْرُوفِ حَتَّی لَا یَطْمَعْنَ فِی الْمُنْکَرِ.
بیان کاستیها و سرزنشهای عام امیرمؤمنان از گروه و جامعه زنان پس از حادثه خونین و کمرشکن جمل است که در این حادثه چهرههائی سرشناس از اصحاب رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) مانند طلحه و زبیر پس از پیمان و بیعت با امام علی (علیهالسّلام) و نرسیدن به آرزوهای دنیوی با همراه نمودن همسر پیامبر یعنی عائشه و با شعار خونخواهی از عثمان گروه زیادی از مسلمانان را به کام مرگ کشاندند.
نکته مهم و لازم به ذکر این است که حرکت عائشه با طلحه و زبیر برای بر پا کردن غائله جمل به سود جوامع اسلامی تمام نشده است، و توصیههای پیامبر در باره زنان آن حضرت، به وسیله طلحه و زبیر زیر پا گذاشته شد، و عائشه میبایست فریب آن پیمانشکنان را نمیخورد و به نوبت خود به نگهبانی دین در حدود وظائف الهی خود میپرداخت.
برخی از افراد مایلند صحت انتساب این سخن را به امیرالمؤمنین رد کنند، و برخی دیگر به توجیه و تفسیر کلماتش میپردازند، و برخی دیگر آن کلمات و اصطلاحات را به همان مفهوم که در حال حاضر در میان ما وجود دارد بیان میکنند.
گردآورنده خطبهها ونامهها و سخنان امیرالمؤمنین علی (علیهالسّلام)، مرحوم سیّد رضیّ (رحمةاللهعلیه) قبل از ذکر متن سخنان امام مینویسد:
ومن خطبة له (علیهالسّلام) بعد حرب الجمل فی ذم النساء
امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) این خطبه را پس از جنگ جمل ایراد نموده است.
سبط بن جوزی نیز میگوید: امیرالمؤمنین این سخن را پس از جنگ جمل گفته است،
و در باره تاریخ و زمان ایراد این سخنان گفتهاند که در ماه جمادی الثانی سال ۳۶ بوده است.
ولی در منابع تاریخی و حدیثی دیگر، این خطبه را بخشی از نامهای مفصّل دانستهاند که امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) آن را پس از سقوط مصر به وسیله عمرو بن عاص و شهادت محمد بن ابیبکر نوشته است، بنابراین تاریخ نوشتن این نامه و یا ایراد خطبه بعد از ماه صفر سال ۳۸ بوده است.
No results available
Resetعالی0%
خیلی خوب0%
خوب0%
نسبتا خوب0%
دوست ندارم0%
از شما که در نظر دارید با کمک مالی خود، به فعالیت های سازمان غیرانتفاعی ایکس مسلم کمک کنید، صمیمانه سپاسگزاریم.
ایکس مسلم، یک سازمان غیرانتفاعی است که با هدف آزادی کشور عزیز ما از خرافات اسلامی، در میان هموطنان خود که در سراسر جهان زیست میکنند، فعالیت می کند. ما معتقدیم که اسلام دینی خشونتزا، تروریست پرور و زن ستیز است. ما تلاش می کنیم تا این پیام را به گوش جهانیان برسانیم و به مسلمانانی که به حقوق بشر ارزش قائل هستند، کمک کنیم تا با تفکر مستقل و خردمندانه، به باورهای خود بنگرند.